Uprava Mercatora želi aktivno sudjelovati u pregovorima s Agrokorom

Bez autora
Oct 31 2011

Uprava slovenskog Mercatora spremna je aktivno sudjelovati u postupku kojim konzorcij slovenskih banaka i Pivovarna Laško (PL) prodaje 50,03 posto dionica tog najvećeg slovenskog trgovačkog lanca uz dva uvjeta kojima bi se otklonili mogući rizici. Ta je objava uslijedila nakon što je Nova Ljubljanska banka (NLB), u ime konzorcija koji posjeduje 50,03 posto dionica Mercatora, obavijestila njegovu upravu da u dodatnim trotjednim pregovorima s Agrokorom želi doći do dogovora o prodaji dionica koji bi bio u interesu svih dioničara. Da bi do zaključivanja pregovora i sporazuma o prodaji dionica u konačnici došlo, upravu Mercatora pozivaju da potencijalnom strateškom investitoru - međunarodnom konzorciju kojeg čine Agrokor, Europska banka za obnovu i razvoj, Međunarodna financijska korporacija i One Equity Partners - omogući dubinski pregled Mercatorova poslovanja, razgovor s poslovodstvom, te da Mercatorova uprava aktivno sudjeluje u dodatnim pregovorima.

Uprava Mercatora želi aktivno sudjelovati u pregovorima s AgrokoromUprava slovenskog Mercatora spremna je aktivno sudjelovati u postupku kojim konzorcij slovenskih banaka i Pivovarna Laško (PL) prodaje 50,03 posto dionica tog najvećeg slovenskog trgovačkog lanca uz dva uvjeta kojima bi se otklonili mogući rizici, objavila je Mercatorova uprava na Ljubljanskoj burzi.

Ta je objava uslijedila nakon što je Nova Ljubljanska banka (NLB), u ime konzorcija koji posjeduje 50,03 posto dionica Mercatora, obavijestila njegovu upravu da u dodatnim trotjednim pregovorima s Agrokorom želi doći do dogovora o prodaji dionica koji bi bio u interesu svih dioničara.

Da bi do zaključivanja pregovora i sporazuma o prodaji dionica u konačnici došlo, upravu Mercatora pozivaju da potencijalnom strateškom investitoru - međunarodnom konzorciju kojeg čine Agrokor, Europska banka za obnovu i razvoj, Međunarodna financijska korporacija i One Equity Partners - omogući dubinski pregled Mercatorova poslovanja, razgovor s poslovodstvom, te da Mercatorova uprava aktivno sudjeluje u dodatnim pregovorima.

Kao ciljeve pregovora, koji bi trajali najviše tri tjedna, konzorcij pod vodstvom NLB-a navodi i potrebu da se sjedište Mercatora zadrži u Sloveniji, da se sačuvaju radna mjesta zaposlenih u Mercatoru, osiguraju interesi slovenskih dobavljača i postignu rezultati u interesu svih Mercatorovih dioničara.

U odgovoru Mercatora, koji je potpisao direktor Žiga Debeljak, navodi se da se uprava Mercatora, uz dodatne konzultacije, odlučila aktivno sudjelovati u postupku pregovora s potencijalnim strateškim investitorom, uz dva uvjeta.

Prvo, međusobnim sporazumom moraju biti uređeni odnosi Mercatora i investitora s ciljem reguliranja međusobnih odnosa u sadržajnom i proceduralnom smislu. I drugo, potreban je njihov odgovarajući sporazum kojim bi se otklonili rizici refinanciranja i s tim povezani mogući drugi rizici.

Mercator također navodi činjenice koje su pritom posebno uzeli u obzir - to što je Agrokor najveći konkurent Mercatora u cijeloj regiji zapadnog Balkana, te što bi nakon provedbe transakcije s obzirom na sada poznatu strukturu Mercator postao ovisna tvrtka koncerna Agrokor. Navodi se također kako postoje rizici oko provođenja transakcije sa stajališta zaštite tržišnog natjecanja u četiri države u kojima trenutno djeluju obje skupine, a rizik oko ostvarivanja transakcije grupi Mercator, njegovim dioničarima i zaposlenicima mogao bi prouzročiti nenadoknadivu štetu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik